پرستاری در یکی از بیمارستان های استرالیا که ویژه نگهداری از بیماران در شرف مرگ بوده، بر اساس گفته های بیماران در آخرین لحظات عمر عمده ترین موارد پشیمانی و حسرت آنان را جمع آوری و دسته بندی کرده است. به گفته وی متداول ترین مورد پشیمانی افراد این بوده : ای کاش آنقدر سخت و طولانی کار نکرده بودم.
این پرستار به نام «برونی ویر» آخرین گفته ها،
آرزوهای بربادرفته و حسرت های این افراد را ابتدا در وبلاگ خود منتشر کرد. مطالب
این وبلاگ چنان مورد توجه قرار گرفت که وی براساس آن کتابی نوشته است به نام
پنج پشیمانی عمده در لحظه مرگ.
برونی ویر در کتاب خود اشاره می کند که اکثر افراد در لحظاتی که در انتظار
مرگ هستند، دید بسیار دقیق و روشنی راجع به زندگی خود و زندگی به طور کلی پیدا می
کنند و کسانی که هنوز عمری برای آنها باقی مانده با توجه به این مطالب شاید بتوانند
از تجارب دیگران بیاموزند. وی می گوید که وقتی از این افراد
در مورد اشتباهات، آرزوهای برباد رفته و یا موارد پشیمانی سئوال می شد اکثر آنها به
موارد مشابهی اشاره می کردند. روزنامه گاردین چاپ لندن، بر
مبنای گفتگو با نویسنده این کتاب فهرست پنج مورد عمده از پشیمانی در لحظه
مرگ را به طور خلاصه منتشر کرده است:
1- ای کاش من شهامت آن را داشتم که زندگی خود را به شکلی سپری می کردم که حقیقتا تمایل من بود و نه به شیوه ای که دیگران از من انتظار داشتند. این موضوع یکی از عمده ترین موارد پشیمانی درمیان اکثر افراد بوده است . وقتی که لحظات پایانی زندگی فرا می رسد بسیاری از افراد به خوبی درمی یابند که بخش عمده ای از آمال و آرزوهای خود را عملی نکرده اند. آنها در می یابند که دلیل مرگ آنها تا حد زیادی به تصمیم هایی که در طول زندگی گرفته اند بستگی داشته است. سلامت شاید بزرگترین منبع آزادی و آزادی انتخاب است و معمولا افراد تا زمانیکه زندگی آنها به خطر نیافتاده قدر این نعمت را نمی دانند.
2- ای کاش من اینقدر سخت و طولانی کار نکرده بودم. معمولا بیماران مرد از این نکته شکایت داشتند. آنها دوران کودکی فرزندان و همدهمی با همسر خود را به خاطر ساعات کار طولانی از دست داده بودند. ولی در مورد نسل قدیم که درصد کمتری از زنان شاغل بوده اند این موضوع کمتر در میان بیماران زن رایج بود. تمام مردانی که در بستر مرگ با آنها صحبت شده از سپری کردن ساعات و روزهای طولانی در محیط کار پشیمان بودند.
3- ای کاش من شهامت بیان احساسات خود را داشتم. بسیاری از افراد درمقاطع مختلف زندگی و یا در شرایط گوناگون برای حفظ مناسبات مسالمت آمیز با دیگران از بیان صریح احساسات خود طفره می روند. به همین خاطر زندگی آنها از آن چیزی که واقعا باید باشد فاصله می گیرد و یا آنها هیچگاه آن کسی نخواهند شد که آرزو و یا توانایی آن را داشته اند. بسیاری از افراد تحت تاثیر تلخکامی و یا ناکامی های ناشی از مماشات با دیگران و محیط ، به بیماری های جدی مبتلا می شوند.
۴- ای کاش تماس با دوستان را حفظ کرده بودم. خیلی از افراد تا لحظات پایانی عمر قدر دوستان خوب و یا حفظ تماس با دوستان قدیمی را نمی دانند و معمولا در فرصت کوتاه قبل از مرگ امکان جستجو و پیدا کردن این دوستان قدیمی فراهم نیست. بسیاری از افراد چنان در زندگی خود غرق می شوند که به سادگی تماس با دوستان را فراموش کرده و یا کلا حذف می کنند. بسیاری در لحظات پایان عمر خود از اینکه برای دوستی و روابط خود ارزش کافی قایل نبوده اند دچار پشیمانی می شوند.
۵- ای کاش به خودم اجازه می دادم که شادتر باشم. این مورد از پشیمانی در کمال تعجب بسیار عمومیت دارد. بسیاری از افراد تا لحظات پایانی عمر خود متوجه نشده بودند که شاد بودن در حقیقت یک انتخاب است. بسیاری سالیان عمر خود را با تکرار عادات و الگوهای همیشگی زندگی خود طی کرده بودند. بسیاری به اصطلاح « آرامش» ناشی از تکرار الگو و عادات همیشگی را بر تغییر ترجیح داده بودند. و این هراس از تغییر هم جنبه های فیزیکی و هم جنبه های احساسی و عاطفی زندگی را شامل می شود.
روزنامه «گاردین» در پایان این فهرست خلاصه از پنج مورد پشیمانی بزرگ در لحظات پایانی زندگی، از خوانندگان خود می خواهد تا عمده ترین مورد پشیمانی خود را بازگو کرده و بگویند برای تغییر روند زندگی و پرهیز از پشیمانی های بزرگ در آخر راه، چه تدبیر و چه تغییری را در نظر خواهند گرفت؟.
بسیارعالی بود کاش این مطلب راصفحه ی اول هرکتاب ومجله وروزنامه مینوشتندتاهیچ کس پشیماننشودتاکمی زندگی کنیم.ممنون
تولد انسان مانند روشن شدن کبریتی است مرگش خاموشی ان بنگر در این فاصله چه کردی؟ روشنایی بخشیدی یا سوزاندی؟
ای کاش هرگز صادقانه و با تمام وجود با صمیمیت با همسرم زندگی نمی کردم ای کاش هرگز به او اعتماد نمی کردم زیرا بعد از 27 سال فهمیدم او یک نامرد و خائن به تمام معناست
بسیارعالی
بسمه تعالی
سلام و خسته نباشید از مطرح نمودن موارد علمی و ادبی تشکر می کنیم سؤال من درباره موضوع پنج پشیمانی عمده در لحظه مرگ.
آیا کسی به فکر آخرتش نبوده و اظهار پشیمانی کند از آنچه که گناه کرده بود و یا لا اقل اگر مسلمان نبوده از شرارت و اذیت و غیبت دیگران پشیمان نشده و آرزو نمی کرد که ای کاش زندگی من همانند زندگی امامان معصوم و بزرگان و دانشمندان بود!! با تشکر
ای کاش زمانی که پدر و مادرم زنده بودند قدر آنها را می دانستم
واقعاْ این ایمیلی که فرستاده بودید منو به فکر برد و اولین چیزی که به ذهنم رسید جمله ای بود که در خط اول نوشتم.
و ای کاش ما انسانها از تجربیات دیگران استفاده کنیم و نخواهیم که دوباره خودمون اونها رو تجربه کنیم.
هر کاری را درزمان خاص خودش انجام دهید وان را به تعویق نیاندازید تا زندگی را بیشتر بفهمید مثال به موقع ازدواج کنید و بچه دار شوید
بسیار عالی بود
ای کاش ما بیشتر مسلمانها چند شخصیتی نبودیم
بهترین جمله را ما ایرانیا داریم دراین مورد که میگه
(چقدر زود دیر میشود ). با تشکر از ایمیلای جا لبتون
من یکبار یک تجربه ناموفق در زندگی مشترک داشتم چون نمی تونستم راحت ابراز احساسات کنم و فرصتهای زیادی رو از دست دادم.اما اون تجربه با عث شد که در زندگی فعلی به همسرم عشق بورزم و ساعات بیشتری رو کنار اون سپری کنم و کمتر سرگرم کار باشم.
سلام و عرض تشکر از مطالب خوب شما مطلب عنوان شده در ایمیل قبلی کااملا مصداق دارد
ایکاش شاد زندگی میکردم
چند سالی است به خاطر اوردن بچه دوم موردسرزنش وتنهایی شدم.ایکاش زندگی بک اپ داشت
بزرگترین دشمن ادم کسی که بهش اعتاد کردی و نقط ضعف هات رو میدونه
عالی.بازم بفرستید.ازتون بینهایت سپاسگذارم دوستان